طراحی لوگو و تقسیم بندی های آن
طراحی لوگو یعنی بازتاب هویت فردی یا سازمانی اشخاص و سازمانها که بسته به نوع فعالیت یا نگرش آنها ، بصورت رمزگونه نمایش داده میگردد .
یکی از ابتدایی ترین دستهبندیها ، طراحی لوگو را به دو نوع نوشتاری و تصویری تقسیم میکند .
در واقع در هیچ منبع تخصصی گرافیک ، تقسیمبندی جامعی از سازماندهی لوگو ارائه نشده است و هرآنچه که امروزه بصورت تعریف و مرزبندی مختصر در این خصوص ارائه میدهیم ، تازه ابتدای راه رشته طراحی لوگو است. چرا که با ظهور فنآوری و پدیدههای نوین در عرصه طراحی گرافیک ، لوگو تغییر ماهوی داده و اصولا عملکردی ویژه با تاثیری بیش از آنچه تا کنون شاهدش بوده ایم خواهد داشت.
در این خصوص بهترین تقسیم بندی می تواند به شرح ذیل باشد :
- طراحی لوگو تصویری
- طراحی لوگو نوشتاری
- طراحی لوگو ترکیبی ( تصویر در کنار نوشتار )
در باره انتخاب نوع لوگو مطلب زیر می تواند برای شما مفید باشد :
لوگو تصویری ، لوگوتایپ یا لوگو ترکیبی ؟
تقسیم بندی طراحی لوگو نوشتاری
امروزه ، طراحی لوگو و لوگوتایپ با توجه به نیازصنعت و تکنولوژیهای در حال گسترش دچار تحولات اساسی شده و در میان پدیدههای نوین مطرح شده است اما به لحاظ تخصصی ، تقسیمبندی انواع لوگو مفصلتر گردیده است. به ویژه که تکنولوژی هم به همراه سوغات اصطلاحات فرنگی ، سهم به سزایی در پدیدههای نو گرافیک در بخش نشانهها را به خود اختصاص میدهد. اصطلاحات وارداتی فرنگی نظیر : کالیوگرافی ، تایپ فیس ، فونتوگرافی و …
اما تعاریفی از قبیل طراحی لوگوتایپ ، در واقع تمام موارد گفته شده در زمینه طراحی حروف را در برمیگیرد. ولی مشخصه بارز آن ، استفاده از حروف به جای تصاویر بعنوان یک طرح لوگو می باشد . حال در وعت کلمه لوگوتایپ ، میتوانیم ریزتر شده و به اصطلاح تخصصی تر نگاه کنیم که بعنوان نمونه اگر از حروف اول یک نام به صورت همزمان استفاده کنید ، در هر زبان و یا در هر نوع الفبایی به آن مونوگرام میگویند که یکی از زیر شاخه های طراحی لوگوتایپ محصسوب می شود .
در حالی که در باور عموم عموم ، مونوگرام به اشتباه به نوعی نشانه نوشتاری گفته میشود که یک نحوه اجرایی و یا خلاصهنویسی از یک نشانه نوشتاری است. برخلاف آن لوگوتایپ ، یک اصطلاح اجرایی برای عملکرد یک واژه بصورت ( طراحی کامل ) است .
در این باره می توانید مطلب روبرو را مطالعه کنید : روانشناسی فونت و طراحی لوگو
بطور مثال اگر واژه انسان را طراحی کنید ، این یک کلمه است که با هر فونتی میتواند اجرا شود ولی نکته مهم اینجاست که نحوه ارائه آن به چه گونه بوده است ( خشن ، ترسناک ، نرم ، فانتزی ، خنده دار و … ) . در حقیقت این موضوع نمایش دهنده نوع نگاه طراح یا مالک طرح لوگوبه آن آن کلمه است که در حقیقت هویتی رمزگونه برای سازمان و یا اشخاص میتواند باشد.
در یک مثال دیگر ، اصطلاحات دیگری مانند مونوتایپ ، تعریفی است از ارزشگذاری که به یک خط یا عدد و حروف داده میشود و اینگونه دامنه عملکرد طراحی لوگو نوشتاری را مطرح مینماید . در بین عوام به هر نوع نوشته چه برای عنوان مجله یا روزنامه که معرف یک سازمان یا معرف اشخاص حقیقی باشد طراحی لوگو گفته میشود. در حالی که دامنه فعالیتها برای سازمان ، افراد و رسانهها متفاوت است.
تقسیم بندی طراحی لوگو تصویری
در تقسیم بندی انواع نمادها که ما آنرا نشانه های تصویری مینامیم ، اصولا آنچیزی که به لحاظ تصویری آشکارکننده هویت میشود ، واژهایست که در اصطلاح خارجی به آن سمبل و به فارسی نماد گفته میشود. لوگو تصویری به اصطلاح نگاشتاری است و عاری از هرگونه نوشتار ، که اجرای آن بصورت کلی تصویری صرف هستند یا نمایشی از موضوعات هندسی دارند ، که از آنها به پیکتوگرام و ژئومتریک یاد میگردد . اما این موضع به همین جا ختم نمیشود. نگاشتارهای پیکتوگرافیک یا پیکتوگرام به اشکال جزئی تری نیز خود را معرفی مینمایند.
پیکتوگرام یا طراحی لوگو صرفا تصویری با شمایل انسانی ، حیوانی ، ابزاری ، گیاهی و کتابتی که به شکل کلی مطرح میگردند:
- هندسی با قالبهای دایره ، مربع و … یا طرح های گنجایشی
- طرح ارگانیک یا سازمانی
- سیال یعنی طرح های آزاد مانند ابر ، موج آب و نظیر آنها
در این باره مطالب زیر ممکن است برای شما مفید باشند :
اما در خصوص نمادهای ژئومتریک یا هندسی صرف ، ورود نمادهای دیگر مانند طرح های حیوان ، انسان ، گیاه و نظیر آنها جایی ندارند و نمادها در طرحهای محض مثلث ، مربع و دایره و فروع آنها گنجانده و اجرا میگردند.
نویسنده : تیم تحریریه لوگونگار