طراحی لوگو و نشانه تجاری
طراحی لوگو و برند تجاری امروزه از جمله علاقمندی های هنرمندان عرصه گرافیک است .
هر مجموعه تجاری به محض شکل گیری ، تلاش می کند یک لوگو و نشانه برای خود داشته باشد تا از این طریق بتواند هویت و خود را به مخاطبان خود ارائه و معرفی کند . در واقع ، طراحی نشانه از اصلی ترین موضوعات مشترک میان تجاری سازی و گرافیک است که در زمینه های دیگر از جمله ارتباط تصویری و برندینگ نیز کارآیی لازم را دارد .
اهمیت این موضوع از آن جا نشات می گیرد که در میان فاکتورهای فراوان موجود در حوزه طراحی گرافیک ، تنها طرح نشانه و لوگو است که به مدت طولانی و در اشکال گوناگون و گاها متفاوت از هم ، در تمامی حوزه های مختلف از قبیل : بسته بندی ، پوستر ، کاتالوگ ، و… مورد استعمال قرار می گیرد . طبق این اهمیت ، شناخت و آگاهی در زمینه طراحی لوگو و نشانه میتواند یکی از فاکتورهای مهم گرافیک را هر چه بهتر در میان افراد مختلف اجتماع مطرح و توجه جامعه را به این امر حیاتی معطوف سازد . مطالعه کنید : عملکرد لوگو
پیرامون طراحی لوگو و نشانه
در یک نگاه کلی ، عموم مردم در سطح جامعه غیر تخصصی ، کلمه لوگو را به جای نشانه تعریف می نمایند . ورود کلمه لوگو به فرهنگ ایران مربوط به چند سال اخیر می باشد هرچند قبل از آن از واژه فرانسوی آرم و خیلی قبلتر از آن با عناوین مختلف دیگرو گاه بدون لیبل گذاری بر این عمل ، طراحی نماد و سمبل همواره مورد توجه صاحبان مشاغل و مناصب بوده است .
دو عامل اساسی میتواند موجب مطرح شدن واژه طراحی آرم در زبان فارسی شده باشد :
1- ابتکار عمل موجود در دست اولین طراحانی که طراحی آرم را به شیوه جدید آن بعنوان یک ابزار نوین تبلیغی برای دولت و مؤسسات بزرگ اجرا نمودند .
2- روال کار دانشکده هنرهای زیبا که برپایه متدهای نوین فرانسوی برنامه ریزی شده بود و در میان دروس آن برنامه هایی به عنوان طراحی آرام گنجانده شده بود .
علاوه بر این موارد ، در دهه اخیر، عده ای از طراحان گرافیک و فارغ التحصیلان دانشگاه های خارجی که به ایران بازگشتند واژه طراحی لوگو را نیز در میان طراحان گرافیک رواج داده و منتشر نمودند . اما قبل از همه ی این اسامی کلمه ی علامت معرف مفهوم نشانه در بین عموم جامعه بود و بهتر است واژه نشانه را به دلیل پارسی بودن ریشه آن و به دلیل رسایی کلمه ، جایگزین همه این واژگان نماییم .
نشانه ، تصویرِ یک کلمه است ؛ واژه ای تصویری که ساده ، مختصر و مفید ، یک کلمه را به تصویر کشیده و موجب می شود مفهوم مورد نظر را از آن کلمه را تجسم کنید . به همین اعتبار ، طراحی لوگو و نشانه ، طراحی یک تصویر گذرا نیست ، بلکه در طی سالیان طولانی در خدمت یک مجموعه و یا یک هدف خاص قرار گرفته و بیان کننده شخصیت مالک برند است . به طور کلی ، طراحی نشانه باید تصویری خلاصه و در عین حال کامل را از شخصیت یک برند تجاری باشد که بگونه ای ساده و روشن ، این مفهوم را به بیننده انتقال دهد.
در خصوص طراحی نشانه و خصوصیات آن میتوان متذکر شد که طراحی لوگو و نشانه میبایست دارای ویژگیهای خاصی باشد تا بتواند بعنوان یک سمبل موفق و موثر ، طی سالیان طولانی دوام و حیات مستمر یابد . برخی از این مشخصه ها عبارت اند از:
سادگی ، زیبایی بصری ، انسجام وحدت فرم ، کارآیی ، قدرت مانور بالا در هنگام انواع شیوه های اجرا ، عدم تشابه و منحصر بفرد بودن ، انتقال مفهوم مورد نظر ، دارای اجرای دقیق و … .
مطالعه کنید :
با توجه به این توضیح ، نشانه باید در عین سادگی ، دارای ویژگیها ی فراوانی است که بایستی بطور دقیق ، همه این مضامین و مفاهیم در قالب یک تصویر گردهم آیند .
تاریخچه طراحی نشانه
هنگامی که ذهن به تحلیل یک نشانه و علامت میپردازد ، با افکاری برخورد می کند که در ماورای قابلیت های منطقی و عقلانی آن علامت قرار دارند . پرواضح است که انسان قادر به درک کامل همه موضوعات پیرامون خود نیست ، بلکه او می تواند از طریق حواس خود اطلاعاتی را جمع آوری و آنها را به اندازه قدرت افکار خود تحلیل نماید ، اما قابلیت های دیداری و شنیداری و تمام آگاهی هایی که از طریق حواس ما می توانند برای انسان حاصل شوند وابسته به تعداد و کیفیت قوای احساسی و تحلیل مغزی اوست.
حقایق فراوانی که در فراسوی مرزهای درک بشر قرار گرفته اند ، بشررا واداشته تا برای ابراز افکار خویش و مفاهیمی که بیان کلامی آن ها دشوار می نماید ، نظام هائی از علائم گوناگون پایه گذاری نماید.
یک کلمه یا یک تصویر زمانی یک نماد تلقی می گردد که معرف چیزی جز معنای مستقیم آن واژه یا تصویر باشد . نماد و نشانه دارای ابعاد بسیار وسیعی است که در اغلب اوقات نمیتوان به طور دقیق آن را توصیف نمود .
تحقیقات نشان می دهند در حدود چهل هزار سال پیش ، بشر اولیه جهت انتقال افکار خویش به نگارش و حک علائم تصویری روی صخره ها پرداخته و بدین وسیله تلاش داشته افکار و احساسات خویش را از طریق تصویر انتقال دهد . از این رو ، افکار بشری که تا آن زمان صرفاً از طریق اصوات اولیه یا حرکات محدود بدنی بیان می گردید ، به این قابلیت دست پیدا کرد که ثبت گردیده و پایدار باشد .
شاید مطالعه این مطلب نیز برای شما مفید باشد :
نویسنده : تیم تحریریه لوگونگار