طراحی لوگو ، طراحی برند تجاری ، طراحی آرم شرکت

مراحل طراحی هویت برند

Facebook
Twitter
LinkedIn
طراحی هویت برند

مراحل طراحی و ساخت هویت بصری برند

طراحی هویت برند مراحلی دارد که ذیلا انها را بررسی خواهیم کرد :

مرحله اول در ایجاد هویت بصری : آنالیز بازار هدف برند

همانگونه که می دانید بازار بخش های متنوعی دارد . مشتریان قدیمی ، مخاطبان ، روندها، رهبران فکری، رقبا، قانون‌گذار و … همگی از اجزای اصلی و تاثیر گذار بازار هستند . اگر به یک کسب و کار نگاهی بیندازید بسیاری از بایدها و نبایدهای آن برند مشخص میگردد همچنین اگر به رقبا هم نگاهی داشته باشید ، بسیاری از استانداردهای بازار هدف مشخص خواهد شد .

  • مشتریان به دنبال چه چیزهایی هستند ؟ از چه چیزهایی در بازار ناراضی هستند ؟ رقبا در خصوص این چالش ها چه فعالیت‌هایی دارند؟ از چه راه هایی مشتریان جدید جذب می کنند ؟ در بازار فعلی جای چگونه برندی خالی می نماید ؟

مرحله دوم : تحلیل کسب و کار

همانگونه که ما انسان‌ها نسبت به چیستی و هویت خود معمولا شناحت کافی نداریم ، معمولا نسبت به کسب و کارو نام تجاری خود هم آنطور که باید و شاید  شناخت نداریم. کافیست سراغ مدیران شرکتهای مختلف رفته و سوالات زیر را مطرح کنید :

  • سهم بازار ما چقدر است؟
  • رقبای اصلی این کسب و کار در بازار کدام شرکت‌ها هستند ؟
  • مزیت این برند نسبت به رقبا چیست ؟
  • اصولا چرا این طراحی برند شکل گرفته ؟
  • نظر مشتریان در مورد ابعاد مختلف این نام تجاری چیست؟
  • مردم شخصیت این برند را چگونه ارزیابی می کنند ؟
  • چند درصد از مصرف کنندگان ، ما را به دیگران توصیه می‌کنند؟

معمولا در یک مجموعه پاسخ هر شخص با دیگری متمایز و در تضاد با یکدیگر است. حتی خیلی‌ها به آن فکر هم نکرده اند و درآمد فعلی را کافی و وافی می دانند . شاید اگر طراحی برند در فضای کسب و کارها جدی‌تر از تبلیغات بی هدف دیده می‌شد، اوضاع بازار اینچنین نبود. به هر حال اگر کسی به دنبال تدوین هویت برند است، باید موارد فوق را مستندسازی نماید . سعی کنید ابتدا بدون قضاوت شخصی اطلاعات از منابع مختلف تهیه و تدوین و پس از آن سراغ آنالیز و تحلیل بروید. ( منابع معتبر و قابل تکیه )

مقاله : هویت بصری طراحی برندهای برتر

طراحی هویت بصری برند - طراحی هویت برند تجاری

مرحله سوم : تعیین هویت منحصر بفرد برای برند خود

  • شناخت کافی از بازاری که در آن فعالیت می کنید یا خواهید داشت برای شما آشناست. از طرفی به تحلیل دقیق‌تری رسیدید که جایگاه شما را در بازار مشخص می‌سازد.
  • وقت خلافیت ، اندیشه و طراحی است !
  • وقت آن رسیده تا به ویژگی و خصوصیت برسیم . وقت آن است که برندی خاص خلق کنیم . وقت آن است تا متخصصین برندسازی و استراتژی  در کنارهم برندی متمایز خلق کنند . اما چگونه ؟
  • ایجاد استراتژی معماری برند
  • تعریف شخصیت برند
  •  تعریف وعده برند
  • ارائه بیانیه جایگاه‌ برند

در این مرحله از برندسازی هیچ قانون از پیش تعیین شده‌ای وجود ندارد اما در عین حال کاملا دارای ساختار مهندسی است. خلق هویت برند کار افراد آماتور نیست. دانش ، تجربه خلاقیت و تحمل می‌ طلبد . اما از اینجای کار به بعد چندان پیچیده و دشوار نیست. قرار است هویت انتزاعی برند، به المان‌های قابل درک بدل گردند .

مقاله مرتبط : طراحی لوگو و فرهنگ سازمانی برند

مرحله چهارم طراحی هویت برند : تدوین هویت بصری برند

احتمالا آشناترین بخش برندینگ همین مرحله باشد. بی ربط نیست که افراد غیر متخصص ابراز می دارند برند همان لوگو است. علت این است که طراحی لوگو ملموس ترین طرح دیداری یک برند و آشناترین بخش از هویت بصری برند است. چگونه می‌خواهید مفهومی مثل قدرت را نمایش بدهید ؟ آسان ترین کار تبدیل معنی قدرت به رنگ ، کاراکتر، لوگو … است. هنگامی که از هویت بصری برند صحبت می‌کنیم ، منظورمان چیزی است که با چشمانمان قابل بررسی است. هر برند بر اساس نوع فعالیتش می‌تواند برخی موارد بالا را تغییر دهد، موردی را اضافه یا حذف کند.

رایج ترین فاکتورها و اجزاء هویت بصری برند به شرح ذیل هستند :

  • طراحی لوگو ( نشان برند )
  • رنگهای سازمانی
  • تایپوگرافی و فونت سازمانی
  • پترن ( نگاره های گرافیکی )
  • سفیر برند
  • کاراکترویژه
  • المان بصری ( دیداری )

مرحله پنجم  : تالیف هویت کلامی برند

هویت کلامی برند یعنی هرچیزی که از برند به گوش برسد و شنیداری باشد . توقع دارید لحن و تن صدای برندی که خدمات مشاوره روان درمانی ارائه می دهد  چگونه باشد؟ هویت کلامی نیز باید مثل هویت بصری از هویت استراتژیک برند تبعیت کند و متناسب با کسب و کاری باشد که در آن فعال است . معمول ترین مواردی که در هویت کلامی برند لحاظ می‌شود به شرح زیر می باشد :

  • انتخاب نام برند
  • آوای برند و موسیقی برند
  • شعار برند
  • آدرس وبسایت
  • متون برند
  • لحن
  • داستان‌ها
  • استانداردهای تولید محتو و اصول آن

مرحله ششم در طراحی هویت برند : تعریف هویت فرهنگی برند

هویت فرهنگی دقیقا مثل منشور اخلاقی یک برند می باشد . تعیین میکند که در پشت پرده مجموعه یک برند ، چه فرهنگ و ادبیاتی جاری و ساری است. همواره برندینگ کارفرمایان مستقیما تحت تاثیر فرهنگ برندشان بوده . هویت فرهنگی خصلت‌های رفتاری و عادت‌های پرسنل و مخاطبان بازار برند را مشخص مینماید . بخش اصلی این پروسه فرهنگ درون‌سازمانی برند است که از درون سازمان در ذهن مشتریان هم بازتاب می کند . به برندهای موفق نگاهی داشته باشید متوجه خواهید شد که تشابه فرهنگ را در رفتارکلی مشتریان‌ آن برندها مشاهده می‌کنید .

فرهنگ برند از صاحبان برند سرچشمه میگیرد. البته قابلیت تغییر هم وجود  دارد اما نه به سرعت و یکباره . بسیاری از سازمان‌ها متخصصین فرهنگ‌سازی درون سازمانی در استخدئام دارند. این افراد متخصص از مرحله جذب نیروی انسانی مراقب فرهنگ درون سازمان هستند تا با آموزش نیروهای جدیدالورود فرهنگ سازمان حفظ و رعایت شود . هر سازمانی یک فرهنگ خاص را دنبال و اگر برند با شخصیتی باشد، تعدادی از ویژگیهای فرهنگی ذیل در موردش صدق می‌کند :

  • مسئولیت‌پذیری – پاسخگویی – خلاقیت – سرعت عمل – خدمت‌ رسانی – توجه به حسن انجام کار – تجربه – شایستگی – صداقت – تلاش – احترام گذاری – پیگیری امور درون سازمانی و درخواست های مشتریان

مرحله هفتم ساخت هویت برند : تعریف تجربه از برند

مهندسی تجربه برند یا حس دریافتی از یک برند همواره از مهمترین و کلی ترین مسائلی است که هرچه پیش می رویم  ، اهمیتش بیشتر جلوه گری می کند  . از دید ما همه مراحل برندینگ با استفاده از همه اجزائی که دارند در نهایت همین هدف را دنبال می کنند . سال‌ها عنوان شد که هدف از تمام پروسه برندینگ یعنی تجربه و شناخت مشتری که از تعامل با برند به دست می آید، تعاملی که از طریق ادراک انسان بدست می آید. همچنین تجربه از مسیر تکرار خلق می گردد .

هرمیزان تجربه و حس دریافتی از یک برند بهتر باشد ، جایگاه برند در ذهن مشتری ارتقا خواهد یافت . برندی نزد مشتری ارزش تکرار خرید و توصیه به دیگران دارد که تجربیات ارزشمندی برای مخاطبش خلق می‌کند. از همین رو برای خلق تجربه ایده‌آل برای مشتری، نیاز است از چشمان مشتری به برند خود نگاه کنیم . برای خلق تجربه ای تکارنشدنی از نگاه مخاطب و مشتری ، توجه به دو مورد اساسی زیر ضروری می نماید :

  • آنالیز نقشه سفر مخاطب
  • بررسی چگونگی ارتباط مخاطب برند با نقاط تماس آن برند

مرحله هشتم ایجاد هویت برند : تالیف و طراحی برندبوک

تمام اجزای هویت یک برند در کتابی با عنوان برندبوک ثبت و ضبط می‌شود . تمامی قواعد برند بعلاوه هرچه در مورد آن صحبت کردیم ، نتیجتا در برندبوک ذکر می گردد . معمولا نگارش این کتابچه ، بر عهده متخصصان برندسازی است .هر سازمانی برای خود قواعدی در خصوص برندینگ دارد که معمولامشابه برندهای دیگر نیست. برندبوک کتابیست که اصول برندسازی در یک سازمان را مشخص می‌کند.

برندبوک ، مکتوبی از قواعد برندینگ یک مجموعه است. کتابی راهنما که تمامی دستورالعمل‌ها و راهنمای اجرای عملیاتی هویت برند را در مراحل مختلف توضیح می‌دهد. برندبوک خط کشی های لازم را گذاشته و تعیین میکند در چه مسیری و چه حدودی حرکت کنید ، مستقیم به سوی اهداف برند با کمترین اشتباه !

سفارش خدمات برندینگ و طراحی هویت برند

هویت بصری و طراحی برند

طراحی برند حرفه ای ، پتانسیل بیشتری برای جذب مشتری دارد . به همین دلیل ساخت هویت بصری برندهای بازرگانی قدرتمند، به ارتقا کسب و کارهای بازرگانی آنها کمک می کند. این گونه برندها می توانند به راحتی عواطف و احساسات مصرف کنندگان را تهییج کنند و از سوی سایر اعتماد آنها را نسبت به محصولات جلب می کنند. در ضمن مشتریان از برندهای قدرتمند، انتظار خلق ایده های برتر و ابتکار در محصولات را دارند. در زیر به شیوه های های تاثیرگذار در خلق هویت بصری برندهای تجاری قدرتمند با هدف رونق فروش محصولات را می پردازیم.

1- نقش ابتکار در برندهای قدرتمند

یکی از شناسه های اصلی برندهای قدرتمند، داشتن خاصیت خلاقیت است. برندهایی که پا به پای نیازهای مشتری جنبش می کنند و در طراحی هویت بصری خود از تکنیک های جدید کاربرد می کنند، جذابیت بیشتری دارند. به تبع این امر، بازارهای جدید برای سازمان شکل می گیرد.

2- تفاوت با طرح های مشابه

نوآوری در طراحی و ساخت هویت بصری برندهای قدرتمند، به معنای تمایز با دیگر طرح های همانند می باشد. به این معنا که با برپایی تمایز با رقبا  توجه مصرف کننده های اکثریت  به سمت برند بازرگانی جلب می شود.

3- توجه به خواسته های تمامی مصرف کننده ها

برای در دست گرفتن بازار وسیع باید به نیاز تمامی مصرف کنندگان اهمیت داد. تمامی مصرف کنندگان و مشتریان در مناطق مختلف جغرافیایی نیازهای یکسان ندارند. هر گروه از مشتری ها با درنظرگرفتن عرف، عادات، رسوم و دانش متفاوتی به برند بازرگانی توجه می کنند.

4- به کارگیری فاکتورهای بصری

عوامل بصری همچون سادگی و پیچیدگی، تضاد و تناسب رنگ، حرکت، ریتم، رنگ و … تاثیر زیادی در زیبایی هویت بصری برندهای نیرومند دارد. ممکن است برند در طی دوره های مختلف احتیاج به اصلاح یا تغییر داشته باشد. در این مورد می تواند هر بار از یک طریق بصری بهره‌گیری کرد. اما دگرگونی ها نباید برند را به طوری کلی از ذهن مشتری بیرون کند. برای مثال اگر درآغاز از تکنیک تضاد رنگ برای ساخت هویت بصری برند تجاری به کار برده شده است، برای اصلاح و تغییر آن نباید از روش تناسب رنگ بهره گیری کرد. زیرا مشتریان به تضاد رنگ عادت کرده اند. حال اگر برند ناگهانی تغییر کند برای آنها ناآشنا و نامأنوس خواهد بود.

5- استفاده از عنصر وقت در طراحی هویت بصری برند

برای ساخت هویت بصری برند تجاری باید به عنصر زمان به عنوان یک فاکتور اساسی نگاه شود. با گذشت سررسید نیازها وملزومات مشتریان تغییر می کند. اگر آنها امروز رنگ آبی رامی پسندند، ممکن است در چند سنه آینده به آن علاقه زیادی نداشته باشند. همچنین نمادها و نشانه ها در طی دوران های گوناگون طرفداران بخصوصی دارد. گاهی ممکن است یک نماد در یک زمان پیروان زیادی داشته باشد. در حالی که ممکن است در زمان دیگر، طرد شود. پس در سررسید ساخت هویت بصری برند باید به فاکتور زمان و تاثیر آن در طراحی توجه کرد.

6- اهمیت دادن به ریشه های جغرافیایی و تاریخی

ساخت هویت بصری برندهای قدرتمند عموما با نگاهی به تاریخ و جغرافیا کامل می شود. برای مثال نشان تجاری یکی از برندهای برتر دنیا، آرم همای ایران است. لوگو در این برند، با ترکیبی از تاریخ اساطیری ایران طراحی شده است وهم اکنون جزئی از زیباترین لوگوهای جهانی محسوب می شود. به کارگیری عنصر تاریخ در این لوگو مایه زیبایی و جذابیت آن شده است. از جانب دیگر جغرافیا نیز می تواند به موفقیت برند بازرگانی کمک کند. با در نظرگرفتن  این موضوع که نمادهای مشترکی در حال شکل گیری میان تمامی مردم عالم است، می توان از این نمادها بهره گرفت.

هم اکنون شبکه های اجتماعی و افزایش ارتباطات موجب شده  ملت در سراسر جهان از نمادهای مشترک بهره‌ بگیرند. برآیند اینکه می توان مرزهای جغرافیایی را درنوردید و با گستره جغرافیایی بیشتر با مشتریان پیوستگی ایجاد کرد.

7- بهره وری  از روانشناسی رنگ ها

بی شک رنگ به عنوان یک مولفه مهم در ساخت هویت بصری برند تجاری و طراحی برند است. اما اینکه از چه رنگی بهره بگیریم و روشنی و شفافیت آن به چه میزان باشد، از دغدغه های طراحان هویت بصری برندهای تجاری می باشد.انتخاب رنگ با درنظرگرفتن  نوع فرآورده و جنس و ردیف سنی مشتریان صورت می گیرد. برای نمونه زمانی که پروسه هویت بصری برند بازرگانی برای مواد غذایی طراحی می شود، رنگ قرمز و نارنجی به انگیزه قرابت و انسجام با اصول روانشناسی تغذیه، بهترین گزینه ها هستند. نمونه دیگر در مورد محصولات ورزشی است که استفاده از رنگ آبی به معنی سلامتی و نشاط است.


8- به کارگیری فرمهای هندسی در ساخت هویت بصری برند تجاری

برای ساخت هویت بصری برندهای قدرتمند، گاهی فرمهای هندسی می توانند به طراح کمک کنند. استفاده از هر یک از فرم های هندسی بادرنظرگرفتن  نوع فرآورده و نقطه نظر مشتریان است.بطور مثال اگر منظور از تولید محصول ایجاد حس همبستگی- یگانگی بین مشتریان است، استفاده از دایره برای ساخت هویت بصری برند بازرگانی کارساز است.

چگونگی ارائه طراحی هویت برند

لوگو یا هویت بصری برند هر برند منحصر به فرد و خلاقانه است.

ایده و رنگ‌هایش عالی هستند، اما به نظر می‌رسد خیلی‌ها از آن در پورتفولیو ، شبکه‌های اجتماعی و سایت‌ها بازدید نمی‌کنند و حتی خیلی ناچیز در مورد آن نظر می‌دهند.

تا حال که فکر کردید چرا؟

چرا برخی طرح‌ها هزاران بار لایک می‌شود، به اشتراک گذاشته می‌شود و عقیده داده می‌شود ولی طرح شما به این چهره نیست. این رخداد چه بسا به این معنی باشد که طرح شما خیلی خوب نیست؛ اما با این فرض که طرح شما بسیار عالی‌ است چرا چنین اتفاقی می‌افتد؟
در جهانی که ما زندگی می‌کنیم، هرروز با هزاران ایده دیزاین، اید‌‌ه‌های گوناگون یا یکسان مقابل هستیم اما چیزی که زیاد مهم است روش ارائه‌ی خیلی خوب است. همانطور که شما برای متقاعد کردن مشتری و سفارش دهنده در رابطه با طراحی لوگوی خوب خود و یا بروشورهای جالبی که تهیه کردید، تلاش می‌کنید، باید به همان شیوه مخاطبین و مشتری‌های احتمالی و مجازی خود را نیز متقاعد کنید. ایده خودتان را به چهره بصری ارایه دهید. اینکه شما چگونه به این لوگو رسیده‌اید و چه روند فکری‌ای را تعقیب کرده‌اید، منبع الهام شما چه بوده است. چرا، چگونه و از کجا به این ایده رسیده‌اید… تمام این‌ها اطلاعات ارزشمندی هستند که یکم اینکه حرفه‌ای بودن شما را نشانه می‌دهد و دوما نشانه می‌دهد که چه مقدار برای کارتان اهمیت قائل هستید و عاشق کارتان هستید و می خواهید با استعداد خود بر سایرین کارایی بگذارید. این شغل مایه می‌شود که شما بهره اکثریت از تحسین و توجه ملت را به سمت خویش جلب کنید و سرانجام مشتری‌های اکثریت نیز جذب شما شوند!
این را امتحان کنید و مطمئن باشید که بی گمان به کارتان رونق خواهد بخشید.

نگارنده : تیم تحریریه لوگونگار