طراحی لوگو ، طراحی برند تجاری ، طراحی آرم شرکت

اهمیت طراحی لوگوتایپ

Facebook
Twitter
LinkedIn
طراحی لوگوتایپ نوشتاری

اهمیت لوگوتایپ

نقش لوگوتایپ در طراحی لوگو

در یک دسته بندی جامع و کلی ، لوگو به سه دسته تقسیم میشود : لوگو تصویری ، لوگوتایپ و لوگو ترکیبی

لوگونگار ، اولین مجموعه ای بود که این دسته بندی را ارائه وبه  اهمیت لوگو اشاره نمود .

در این مقاله آموزشی قصد داریم راجع به اهمیت طراحی لوگوتایپ ( لوگو نوشتاری ) مطالبی را بیان کنیم :

معمولا هنگامی که بحث از طراحی لوگو به میان می آید، اولین مقوله ای که به ذهن متبادر می گردد یک نماد تصویری است . مانند لوگوی شرکت اپل ، اما اگر در حوزه طراحی لوگو حرفه ای ورود کرده باشید قطعا میدانید همین شرکت هم از فونت ها و تایپ های خاص خود بهره میبرد ! همین گونه است آرم شرکت هایی مانند مایکروسافت ، پپسی و … که همگی حتی اگر تصویر معروف تری دارند ، لوگوتایپ اختصاصی خود را نیز دارند .

در کنار این موارد ، بخش عطیمی از آرم و لوگو ها را نیز لوگوتایپ ( به تنهایی ) تشکیل میدهد ، از این جمله اند : لوگوتایپ کوکاکولا ، فدکس ، اوراکل ، گوگل و …

طراحی لوگو تایپ

اهمیت طراحی لوگوتایپ نوشتاری

تقریبا در هر زمینه ای اگر قصد طراحی لوگو اسم داشته باشید ، پیشنهاد می کنیم حتی اگر نیاز است تاکید لوگو بر تصویر باشد ، از لوگوتایپ نیز غافل نباشید .

شاید بپرسید چرا ؟ پاسخ در این مسئله نهفته است که با وجود اینکه هر فونت بازگوکننده احساسات و مفاهیم خاصی میباشد اما تاکنون هیچ فونتی اختصاصا هماهنگ با لوگو ( تصویری ) شما طراحی نشده است . ضمن اینکه همه این فونت ها را هزاران هزار نفر دیگر نیز در سیستم خود دارند و تایپ کردن یک کلمه و انتخاب فونت کامپیوتری کار پیچیده ای نیست !

لوگوتایپ مناسب میتواند به تصویر لوگوی شما جانی تازه بخشید و آنرا تقویت کند ، همچنین یک نوشتار نامناسب میتواند موجب تخریب تصویر حرفه ای لوگو شود .

طراحی لوگو تایپ ( لوگو نوشتاری )

طراحی لوگوتایپ استاندارد

منظور از طراحی لوگوتایپ استاندارد ، طرحی است که در برگیرنده و پوشش دهنده موارد ذیل باشد :

اختصاصی : لوگوتایپ باید خاص باشد ، یعنی تا حد امکان نتوان نمونه مشابهی از آن دید ، یا فرم آن تداعی کننده لوگوی دیگری نباشد .

هماهنگ با تصویر لوگو ( در خصوص لوگوهای ترکیبی ) : طراحی لوگوتایپ باید به گونه ای صورت پذیرد که با گرافیک تصویر لوگو هماهنگی داشته و به گونه ای موثر ، ارتباط داشته باشد .

انعکاس دهنده مفاهیم و روح برند : لوگو نوشتاری با این که یک نوشته است ، اما به خاطر بسپارید که هر نوشته ای نیز نهایتا در برابر چشم قرار گرفته و یک تصویر محسوب میشود ! پس میتواند قابل اعتماد یا نمایش دهنده یک فرم غیر قابل اعتماد باشد ، طراحی لوگوتایپ میتواند صمیمی یا جدی باشد ، میتواند ساکن یا متحرک باشد و …

زیبایی بصری : لوگوتایپ در کنار حفظ پل ارتباطی خود با طرح تصویر لوگو ( اگر مدل لوگو ، ترکیبی باشد ) ، باید به تنهایی نیز جلوه کند و زیبا به نظر برسد .

تایپوگرافی معانی مختلفی دارد. از قبیل :

هنر چیدمان تایپ ، برای رسیدن به یک زبان تصویری است .
هنر پردازش متن ، برای رسانه های چاپی است .
عبارتاست از انتخاب و طرح ریزی تایپ برای چاپ .

در همه در مورد معنی و مفهوم تایپوگرافی می توان اینطور برداشت کرد که: تایپوگرافی هنری است که در آن طراح می کوشد با تغییر عناصر متن ، مثل اندازه ، فاصله حروف ، شکل حروف ، فاصله خطوط ، پاراگراف بندی و مواردی از این دست زبان بصری برای تایپ به هستی آورد . تایپوگرافی در طیف گسترده ای از امور هنری ، مثل ساخت تیتراژ فیلم ، طراحی گرافیک ، طراحی کتاب های کمیک ، طراحی مالتی مدیا و… استعمال دارد . تایپوگرافی با خوشنویسی و دست نویس تفاوت دارد ، هر چند طراح تایپ می تواند از خط و دست نویس نیز برای تایپوگرافی سهم ببرد .

تایپوگرافی در محافل گرافیکی ایران

ایران پیشینه ای نیرومند و قدیمی در مقوله شغل با خط دارد . هنرمندان ایرانی طراحی لوگو فارسی در طی صد ها سال تاریخ خوشنویسی پرتو دیتا اند که خط را می شناسند و می دانند که چطور باید آن را زبیا و خوش به کار بگیرند . برخوردی که ما با تایپوگرافی در ایران داریم ، نمی تواند تابع برخوردی باشد که در غرب با زمینه خط دارند .بنابراین تحرک های بومی در مقوله تایپوگرافی در ایران پدید آمده و شکل گرفتند .

کمتر کسی را می نا یافت که در حیطه طراحی گرافیک مشغول به شغل باشد و از تاثیر تایپوگرافی در رفتار و نزاکت طراحی در ایران بی خبر باشد . رابطه تایپ و تصویر در ده سال تازه همواره جز بحث های مهم بوده است .

دوسالانه گرافیک تهران یک رخداد بین الملی و مهم در جامعه گرافیک است .  اساتید مطرح گرافیک ایران به ذکر تعریف خود از تایپوگرافی پرداختند که شرح نقطه نظر ها و تعاریف متفاوت این افراد را می بینید:

  • تایپوگرافی به پیشه با حروف قابل چاپ گفته می شود. خوشنویسی و خطی خارج از گستره تایپوگرافی است.
  • تایپوگرافی رویهمرفته به کار با حروف گفته می شود چه قابل تکثیر باشد چه نباشد. خوشنویسی و دست نوشته هم نوع یی از تایپوگرافی است.
  • تایپوگرافی باید در جهت رساندن مفهوم اتفاق بیفتد و حذف کردن تایپوگرافی فرمالیستی قابل قبول نیست و با این کار، بسیاری از نشانه ها براق تایپوگرافی جهان، بخصوص مکتب گرافیک سوئیس را باید از دایره تایپوگرافی حذف کنیم.

شاید مطالعه این مطلب هم برای شما مفید باشد :

لوگو تصویری یا لوگوتایپ ؟

نویسنده : تیم تحریریه لوگونگار