تفاوت طراحی لوگو حرفه ای با نقاشی
در یک گفتار ساده ، طراحی لوگو حرفه ای یعنی طراحی پیام با توجه به گیرنده و فرستنده آن ، در حالی که نقاشی یعنی خلق یک اثر هنری که ممکن است هیچ وظیفه ای را بر عهده نداشته باشد .
طراحی لوگو در حالت استاندارد خود ، این تعهد را به عهده می گیرد که در راستای اهداف برندینگ یک سازمان ، تمام تلاش خود را در جهت یک معرفی خوب از برند به کار گیرد ، به نحوی که صاحب نام تجاری ، از طریق یک فروش خوب به اهداف سازمانی خود دست یافته و مخاطب لوگو ، بعنوان یک خریدار ، در ساده ترین و آسانترین راه ممکن به محصولی دستیابد که همواره در جستجوی آن است . اما نقاشی یک اثر هنری است که هرگز وظیفه را الزاما بر عهده ندارد و هرگز با اهداف تجاری شروع به تولید نمی گردد در صورتی که لوگو یک سفارش دهنده مشخص ، برای یک زمینه فعالیت روشن و مخاطب مشخص دارد . حتی هزینه اجرای یک طراحی لوگو نیز از قبل تعیین و به توافق طرفین آن میرسد .
مطلب پیشنهادی : تعیین هدف لوگو
در خصوص تفاوت طراحی لوگو با نقاشی ، فاکتورهای متعددی دخیل هستند ، هم از دید عملی و هم از نگاه تئوریک ، به همین دلیل نمیتوان تعریفی واحد و یکپارچه از آنها ارئه نمود با این حال در این مقاله سعی داریم تا گوشه ای از تفاوت های این دو مقوله را بیان نماییم .
تفاوت های طراحی لوگو و نقاشی هنری
واژه دیزاین ( طراحی در معنای فراگیر و کلی آن ) از یک کلمه با ریشه ایتالیایی اقتباس شده است ، از عصر رنسانس ، موضوع طراحی به صورت یک پیشه و حرفه در آمد و این کلمه در بریتانیا از سده شانزدهم به معنای یک نقشه ساده و پیش طرح جهت خلق یک اثر کاملتر هنری بکار برده شده است . همچنین در سال۱۹۷۷ در انگلستان انجمن مورخان طراحی تاسیس شد ، به این جهت که تاریخ مبحث طراحی نیز مثل تاریخ هنر، می تواند بعنوان یک رشته تخصصی لحاظ گردد .
در گذشته ، عمده طراحان لوگو که ما امروزه نام آنها را می دانیم از تحصیلات تخصصی در رشته گرافیک برخوردار نبودند ، بلکه در رشته نقاشی تحصیل نموده یا بصورت تجربی نقاشی را فراگرفته و با یادگیری تکنیک ها و نگاه به صنعت تبلیغات ، به عرصه طراحی پا نهاده بودند اما در حال حاضر معمولا اشخاص علاقمند در دانشگاه های تخصصی به تحصیل در رشته های متنوع طراحی از جمله طراحی گرافیک پرداخته و تقریبا در این رشته ها تخصص کافی را بدست می آورند .
امروزه طراحی حرفه ای لوگو از حوزه تبلیغات فراتر رفته و بعنوان نماد و پرچم یک برند ، هویت برند را بازتاب داده و بر مناسبات تجاری و حرفه ای یک سازمان کاملا سایه افکنده است در حالی که نقاشی همواره و همیشه بعنوان یک اثر هنری ، مباحث زیباشناسانه را منعکس نموده و بعنوان یک هنر لوکس مورد تمجید قرار می گیرد .
موضوعاتی که در طراحی لوگو مورد توجه قرار میگیرد :
دربر گیرنده طیف متنوع و جامعی از مباحث : زیباشناسی ، سمبل شناسی ، روانشناسی رنگها و موارد مشابهی میباشد که از طریق مطالعه روی برند ، پیام مورد نظر و مخاطب لوگو بدست می آید . در این پروسه ، تحلیل داده ها و نحوه ارائه پیام نیز بعنوان روش و استراتژی برندینگ مورد توجه قرار می گیرد . آثار یک طراح لوگو نیز در برگیرنده فاکتورهای مهمی ا ست که عبارتند از : ابعاد هنری ، زیبایی شناسی ، فنی و اجرایی ، کارکردی ، جهت گیری بازار، مباحث تئوریک ، سازمانی و مباحث اجرائی که در عمل بر همدیگر اثر گذار هستند . زیرا فاکتورهای فنی با عوامل اقتصادی و موضوعات زیباشناسانه و هنری در بازاریابی اثرگذار خواهند بود .
مطلب پیشنهادی : ساختار لوگو
موضوعات مورد توجه در نقاشی :
فاکتورهای مورد توجه در بحث نقاشی گاها همگی در یک جمله خلاصه می شوند : سلایق هنرمند ! نقاشی می تواند بدون توجه به همه این موضوعات و گااه با ساختارشکنی و جسارت هنرمند ، تبدیل به یک اثر هنری فاخر و ارزشمند گردد .
بیشتر مواقع مردم بین طراحی لوگو و نقاشی تفاوتی نمی بیینند در صورتی که طراحی لوگو بعنوان شاخه ای از طراحی گرافیک ، وظایفی را بر عهده دارد که باید به نحو احسن بتواند آنها را ایفا نماید ، اما نقاشی بعنوان یک اثر هنری میتواند هرگز وظیفه ای بر دوش نداشته باشد و صرفا نمایشی باشد از احساسات درونی یک هنرمند .
در طراحی لوگو چهار کارکرد عمده را میتوان در نظر گرفت :
کارکرد عملی
کارکرد فنی
کارکرد زیبا شناسانه
کارکرد نمادین و سمبلیک
در نقاشی هنری نیز چهار فاکتور عمده را میتوان منظور داشت :
هنرمند خالق اثر
تکنیک اجرا
زیبایی اثر
سبک نقاشی
توجه : برای طراحی لوگو از موضوع کارکرد نام بردیم اما در نقاشی هنری از فاکتورهای ارزش گذاری ! بعبارتی نقاشی میتواند الزما هیچ پیامی نداشته باشد اما طراحی لوگو باید حتما حامل یک پیام باشد یا حداقل ذهن ما را به موضوعی خاص ارجاع دهد .
پس می بایست این موضوع را پذیرفت که طراحی گرافیک و به تبع آن طراحی لوگو ، وسیله ای است برای برقراری ارتباط و ارسال پیام که از روش های مرسوم و آشنا در روانشناسی ، معنا شناسی و دیگر شاخه های علوم ( خصوصا علوم اجتماعی ) سود می جوید تا ویژگی های نمادین لوگو طراحی شده را بررسی ، توصیف و ارائه نماید ، اما نقاشی حتی در صورت متعلق به بودن به یک هنرمند مشهور و اجرا در یک فرم زیبا و سبک اصیل ، ممکن است صرفا نقشی باشد از دنیای درونی آن نقاش و هنرمند .
مطلب پیشنهادی : طراحی لوگو برای هویت سازمانی
طراحی لوگو بعنوان زیرشاخه ای از طراحی گرافیک ( گرافیک از کلمه ای یونانی با ریشه گرافیکوس یعنی طرح و طراحی . هر گونه اجرا یا متد مربوط به طراحی تصویر . بنابراین توصیف ، گرافیک در برگیرنده تمام پدیده های تصویری است که اجرا می شوند : در قالب یک سملبل ، پلن ، طراحی و به ویژه طراحی خطوطی یک المان ) ، حداقل متعهد است به موارد ذیل :
- حفظ و حراست از کرامت یک نام تجاری
- ارائه هرچه واضح تر اهداف و ارش های برند
- انتقال شفاف پیام برند
نویسنده : تیم تحریریه لوگونگار